zintuigen
Hersenonderzoek

Heb je al wel eens van hersenonderzoek gehoord ? Dat is een spannend gebied, waar in de laatste jaren erg veel is ontdekt.
Bij hersenonderzoek gaat het om het onderzoeken van de hersenen zoals de naam al zegt.
En zoals je wel weet, denk je met je hersenen.
Maar ook het zien, het horen, ruiken en voelen speelt zich daar af.

zintuigen2
We denken misschien wel, dat we bijvoorbeeld met de vingers op het toetsenbord tikken, en met de ogen de tekst lezen. Maar in werkelijkheid speelt zich dat allemaal in ons hoofd af.
De zenuwcellen van de vingers sturen aan de hersenen een signaal, dat ze iets hebben gedrukt, de ogen sturen dan aan de hersenen hoe de tekst er op het beeldscherm uitziet dat je nu voor je ogen hebt. In de hersenen worden die boodschappen dan tot een geheel gemaakt.

Het beeld ziet er dan zo uit als dat wat we zien. Maar dat beeld is er alleen maar in ons hoofd.
Daarbuiten is er natuurlijk wel echt een computer monitor, maar die ziet er bijvoorbeeld door de ogen van een bij heel anders uit dan door de ogen van een vogel of een vis, die in het aquarium zwemt en op je monitor kan kijken. Insekten, vissen en vogels zien meer kleuren dan wij mensen. Dieren, die in het donker leven, zien in het donker veel meer en ook anders dan wij mensen, die in het duister vaak maar net wat kunnen onderscheiden.

De grote vraag is nu: hoe ziet de monitor waar je nu naar kijkt er in het echt eigenlijk uit ?

zintuigen3
Iemand die hersenonderzoek doet zou nu antwoorden: het ziet er voor iedereen anders uit, want elk dier (en in dit geval rekenen we de mensen ook even daarbij) heeft ogen die anders werken, en bij elk dier worden de boodschappen in de hersenen net iets anders tot een kompleet beeld gemaakt.

Zo heeft Boeddha het ook ongeveer uitgelegd: „Dat wat ik denk wat werkelijkheid is, is niet de echte werkelijkheid. Je ziet de werkelijkheid door een sluier, verduisterd, donkerder, troebel.

Als ogen van verschillende dieren zelfs de wereld om ons heen al verschillend waarnemen, dan doen de oren, de neus en de tast dat ook. En wat denk je van het denken !

Het is wel zeker, dat iedere diersoort heel anders over de wereld nadenkt. Praat er maar eens met je ouders of opa en oma over, hoe jullie lievelingsdieren de wereld zien.
Site logo