bos monnik
Ook monniken die in het bos leven waren ooit kinderen !

Ajahn Martin Piyadhammo, die sinds 1991 als boeddhistische Monnik in de jungle in Thailand leeft, werd in 1957 in Stuttgart (Duitsland) geboren en ging daar ook naar school. Daarna studeerde hij in Duitsland elektrotechniek, en toen ging hij naar de Verenigde Staten om computer-techniek te studeren.
Toen hij werk bevonden had als computer-vakman, merkte hij dat hij er geen voldoening aan overhield. Hij zocht naar iets waarvan hij op dat moment nog niet wist, wat dat was.

Per toeval ontdekte hij het mediteren - en hij merkte meteen, dat dat het was wat hij de hele tijd had gezocht. Hij leerde hoe te mediteren, en wou daarna alleen nog maar mediteren. Daarom leefde hij 4 jaren lang in Engeland en Duitsland in kloosters en mediatie-centra. In 1995 ging hij naar Thailand naar een klooster in het bos dat Baan Thad heet, van de bekende leermeester Ajahn Maha Bua, waar hij in december 1995 te kennen gaf dat hij een echte monnik wilde worden. Daarna leefde hij in dit klooster en mediteerde tot wel 16 uren per dag.

1. Lieve Ajahn Martin, je bent nu al meer dan 50 jaar oud. Probeer je nog eens aan de tijd te herinneren, toen je jong was. Wat voor soort kind was je ?

Ik was een erg rustig kind, en was veel teruggetrokken. Ik zei nooit veel, maar heb veel gelezen.

2. Was je als kind al in religies geïnteresseerd ?

Nee, als kind niet, pas toen ik ongeveer 14 jaar was. Ik deed toen mijn belijdenis, ik ben evangelisch opgegroeid. Toen ik 18 was ben ik weggegaan bij de kerk.

3. Had je veel vrienden ?

Niet echt, altijd een paar maar dan wel echte goeie vrienden.

4. Was je goed op school ?

Niet echt, ik ben een keer blijven zitten, met onvoeldoendes voor Duits, Engels, Frans en Latijn!

5. Wat waren je favoriete vakken op school ?

Wiskunde, scheikunde en Frans.

6. Nu leef je al meer dan 15 jaar bijna het hele jaar in Thailand in de jungle en mediteert. Waar leef je precies ?

Ik woon en leef in een klooster in het bos, in de jungle. Daar heb ik een houten hutje, een zogeheten „Kuti“.

7. Wat eet je daar, en waar doe je je inkopen ?

Ik leef van aalmoezen, dus wat gegeven wordt. Dat wil zeggen dat ik 's morgens naar het dorp ga en met een aalmoezen schaaltje rond ga. Eén keer per dag eet ik.


Je bedoelt 1 keer ontbijt en 1 keer middageten ?

Nee, je eet er alleen 's ochtends, als de zon opkomt. We willen zo veel mogelijk tijd kunnen mediteren.

8. Wat mediteer je de hele dag ?

Ik zit net als Buddha in de meditatie-houding in mijn hutje en ik doe loop-meditatie. Mijn doel is, om de oorsprong terug te vinden. Dat betekent overigens het woord religie: je weer verbinden met de oorsprong.

9. Ben je in de jungle bang voor wilde dieren ?

In het begin was ik bang voor schorpioenen, slangen en van alles. Maar daar wen je aan.

10. Hoe stel je je de toekomst voor ?

De toekomst is het nu, er bestaat niet zoiets als de toekomst. Als Monnik leef je elke dag hetzelfde, er is geen vakantie, je bent 7 dagen per week Monnik.
Site logo