Tibetaans Boeddhisme


Het Tibetaans Boeddhisme stamt uit het gebied rond de Himalaya. In de 8e eeuw (na Christus) kwamen meditatie-meesters uit India naar Tibet. Zij brachten het Boeddhisme naar het land van de sneeuw. Boeddhistische teksten werden vertaald naar het Tibetaans, en sindsdien is de leer van Boeddha daar meer en meer bekend geworden.

Wat het Tibetaans Boeddhisme kenmerkt is onder andere dat het zeer bont (en soms ook er luid) is.

chenresig
In het Tibetaans Boeddhimse bestaan er veel verschillende manieren om te mediteren. Bijvoorbeeld stil, terwijl je je op de adem concentreert.

Of je spreekt terwijl je mediteert Mantra's. Het bekendste Mantra ist „Om Mani Peme Hung“. Dit Mantra hoort bij de net zo beroemde Chenresig.
In het Tibetaanse Boeddhisme is een veel gebruikte mediatie, dat je je Chenresig voorstelt, die voor liefde en medegevoel staat. Dan spreek je het Mantra Om Mani Peme Hung, en stel je je voor hoe deze liefde en dit medegevoel zich naar de hele wereld verspreidt. Hier kun je dat lezen en eens proberen als je wilt. Of je stelt je (in je hoofd) een meditatie-godheid voor en daarbij dat de normale wereld zich verandert en het land in deze godheid verandert.


In het Tibetaanse Boeddhisme word er veel met zingen en ceremonies gemediteerd. Er zijn gezongen meditaties, die je samen oefent in een groep.

Misschien ken je ook plaatjes van meditatie-godheden. Zulke plaatjes noemen we Tanka's.
De meditatie-godheden zijn geen wezens van vlees en bloed, maar je stelt je ze als regenbooglicht voor. Het zijn belichamingen van verschillende geestelijke toestanden zoals bijvoorbeeld wijsheid, liefde, vreugde en verlichting.

Omdat je je bijvoorbeeld wijsheid niet zo makkelijk kunt voorstellen, behalve door het woord zelf misschien, is er een beeld van gemaakt. Meestal heeft dat iemand gedaan die goed kon mediteren en die dit in een soort visioen heeft gezien en toen getekend heeft. Er zijn erg veel van zulke meditatiegodheden. Ze worden Yidams genoemd.

Bij elke Yidam hoort ook een mantra. Dat is een mooi klinkende kombinatie van lettergrepen, die je telkens herhaalt. Als je zo'n mantra uitspreekt, stel je je de daarbij horende godheid voor en het beginsel dat deze godheid voorstelt. Bijvoorbeeld wijsheid of liefde of verlichting.

Een bekend mantra (naast „Om Mani Peme Hung“) is „Om tare tu tare ture soha“. Het hoort bij de meditatie godheid Tara. Tara is de belichaming van snelle hulp, als er iets gebeurd is. Deze mediatie godheid is er in veel verschillende kleuren. Er is een witte Tara, die bij ziektes helpt. En er is een groene Tara, die bij gevaar helpt. De rode Tara roep je, als er mensen zijn die je kwaad willen doen.

mandala
In het Tibetaanse Boeddhisme worden ook beelden gebruikt, die Mandala's worden genoemd. Dat betekent (vertaald) zo iets als cirkelbeeld. Er zijn cirkelbeelden waar zich in het midden een godheid bevindt, zoals op dit plaatje, met Chenresig.

Maar er zijn ook cirkelbeelden, die er uit zien als een bonte, moderne geometrische tekening. Dat stelt dan vaak het geestelijke landschap voor, waarin zich een godheid bevindt.



zandmala
Bepaalde mandala's worden met zand gestrooid. Daarbij worden erg kleine, gekleurde zandkorrels zo neergelegd, dat er een plaatje ontstaat dat het geestelijke landschap voorstelt. Bij dit zandschilderen wordt ook gemediteerd, en worden mantra's gesproken van de godheid die geschilderd wordt.
Site logo