mala
Heb je al wel eens een mala gezien? Heeft misschien papa of mama een mala, of heb je er wel eens een plaatje van gezien? Of heb je zelfs je eigen mala?

Normaal gesproken zijn mala's gemaakt van 108 kralen. Die kralen zijn soms van hout, of uit zaden gemaakt. In Azië worden vaak Lotus-bloem zaden gebruikt. Sommige mala's worden uit half-edelstenen gemaakt, bijvoorbeeld uit Rozenkwarts of Lapis lazuli. Er zijn ook mala's van botten, die tot ronde kralen zijn verwerkt.

Er zijn veel verschillende verklaringen voor, waarom er precies 108 kralen zijn. De één zegt, dat het komt omdat in het Hindoeisme al mala's werden gebruikt, en daar elke kraal voor één Hindoe-god stond. Hindoeisme was de religie, die in India het grootst was toen Boeddha leefde.
Een andere verklaring voor de 108 kralen is, dat er 108 emotionele krachten zijn die je in het Boeddhisme moet overwinnen. Nog een andere verklaring is, dat 108 een heilig getal is die vaak een belangrijke rol speelt. Je ziet, dat het niet echt zeker is waarom het er precies 108 zijn.

Concentreren
Maar waar je de mala voor gebruikt staat wel vast: je telt er de gebeden of mantra's mee, die je zegt bij het mediteren. Een mantra is een heilige combinatie van lettergrepen, waar de kracht ven de verlichting in zit in de vorm van hoorbare klanken. De mantra van Chenrezig, die een mala in de hand draagt is "Om Mani Peme Hung".
Als je de mantra van Chenrezig uitspreekt en met een mala telt, dan schuif je telkens (bij elke mantra "Om Mani Peme Hung") een kraal door op de mala. Aan het eind van de ketting zit een 109e kraal, die iets groter is dan de rest. Als je bij die kraal aankomt, draai je de ketting om en begin je weer opnieuw met een rondje.

Je kunt ook zelf een mala maken. Je hebt een stuk draad nodig, 108 kralen die even groot zijn, en één kraal die groter is. Je kunt dan ook meteen uitproberen hoe Chenrezig mantra's gaan. Je laat de kralen na elkaar door je hand glijden, raakt elke kraal aan en zegt "Om Mani Peme Hung".
Site logo