Oefening baart kunst


Oefening baart kunst, ook bij mediteren
Jullie weten vast wel uit eigen ervaring, hoe lang het soms duurt voor je iets echt goed kunt. Weet je nog hoe houterig en moeilijk het schrijven ging in het begin? Hoe lang het duurde om één letter te schrijven! En hoe lang om een heel woord te schrijven, of je eerste zin!

Of weet je nog, hoe lang het duurde voor je kon fietsen, kon zwemmen of een instrument kon spelen... Het duurt soms echt lang, voor je iets goed kunt.

Telkens moest je ergens voor oefenen, omdat het niet in één keer lukte. Je bent daarom misschien zelfs wel eens boos geworden, en had geen zin meer om het verder te proberen.

Zo is het ook met mediteren, en ook als je goeds wilt doen. Het lukt niet meteen.

Als je gaat zitten om te mediteren ben je een beetje onrustig als je niet vaak geoefend hebt. Er gaan vaak veel dingen door je hoofd, en je hebt veel ideëen. Echt rustig en ontspannen zitten kun je ook niet na 10 keer mediteren, misschien kun je pas na 100 keer mediteren een paar minuten echt stil zitten.


Zo gaat dat ook als je probeert goeie dingen te doen. Aan het begin is het lastig, vriendelijk te zijn en blijven. Rustig te blijven in plaats van boos te worden is één van de moeilijkste dingen die er is. Om andere te helpen moet je ook trainen en oefenen. Je moet jezelf elke keer weer een duw geven, en duidelijk voor ogen hebben dat je besloten hebt om anderen te helpen.

Daarom geldt: telkens weer, zo vaak als je kunt, proberen goede dingen te doen, en slechte dingen niet te doen.

Mediterende beer
En voor het mediteren geldt: hoe regelmatiger het je het doet, hoe makkelijker het wordt. Net zoals je regelmatig 1 of 2 keer per week naar je voetbaltraining of naar je pianoles gaat. Of zoals je zelfs elke dag naar school gaat, om te leren schrijven en rekenen.
Zo is het ook met mediteren. Misschien lukt het je elke ochtend of avond 10 minuutjes te mediteren? Dat zou fantastisch zijn!

Het Tibetaanse woord voor mediteren "gom" betekent trouwens als je het vertaald letterlijk "oefening".


Echte grote meditatie-leraren, lama's en Rinpoches, komen ook niet zomaar uit de lucht vallen. Zij moeten ook oefenen, al van kinds af aan. Veel van hen hebben zich ook jaren in eenzaamheid in de bergen of bossen teruggetrokken, om ongestoord te kunnen mediteren. Sommige zelfs 10 of 20 jaar, en soms zelfs nóg langer!
Site logo