Samen mediteren met het hele gezin

Hoe vroeger je begint met je kind te mediteren, des te beter veranker je in het kind een regelmatige behoefte aan rust, aan een tot zich komen, en aan bezinning. Hoe mooi is het, als een kind deze gewoonte in gezinsverband kan leren kennen!

Kinderen houden van rituelen, en hebben ze zelfs nodig. Grenzen en waarden geven oriëntering en vertrouwen. Net zo als een verhaaltje voor het slapen gaan kun je ook een ritueel aanbrengen door 's avonds te mediteren. Dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Vijf minuten kunnen al genoeg zijn.

Zoek hiervoor een geschikt plekje in het huis. Een vrij hoekje of een plek in de buurt van grote kamerplanten, waar je je prettig voelt en waar je niet gestoord wordt is genoeg (dus liever niet naast de telefoon).
Die plek kun je dan samen met je kind(eren) voor meditatie inrichten – het hoeft niet per se een Boeddha-beeld te zijn: een kleine tafel met een bloem, een mooie grote steen of een bijzondere schelp voldoen ook (die kun je later ook weer opruimen indien nodig). Daarmee "markeer" je jullie "meditatie centrum". Je kunt uiteraard ook een altaar inrichten, naar eigen smaak. Het zou erg mooi zijn, als het hele gezin aan de meditatie kan deelnemen en het lukt om regelmatig op een vast tijdstip het gezin bij elkaar te krijgen zodat het een echt ritueel wordt. Het is een erg mooie ervaring, als iedereen samen de rust en stilte toelaat op dit moment, en het brengt een zeer bijzonder saamhorigheidsgevoel.

Het beste kun je in een halve cirkel op de grond (of op kussentjes) gaan zitten; je kunt ook een kaars of wierookstaafjes aansteken, om het feestelijke van het moment te benadrukken. Eén persoon wordt gekozen, om de meditatie te leiden. Hij of zij geeft het signaal om met de meditatie te beginnen en ook bij het afsluiten ervan. Daartoe kun je een klankschaal nemen, of een bel, maar ook hier kun je creatief zijn .

"Klingeling", de meditatie begint.
Iedereen gaat in de kleermakerszit zitten, met een rechte rug, de handen op de bovenbenen, sluit de ogen en let op z'n adem, hoe de lucht komt en gaat, compleet ontspannen. Je komt tot je, en denkt niet meer aan andere personen, dingen of werkzaamheden.
Dat doe je eem minuut lang.
Dan stellen we ons in het midden van ons hart een gouden licht voor. Het licht straalt zeer helder en is vol van vreugde en geluk. Met dit licht, dit geluk en deze vreugde vullen we eerst onszelf, zodat we zelf stralen als goud en vol van geluk, warmte en vreugde raken. Steeds verder laten we het licht zich verspreiden naar onze familie, onze ouders en vrienden, we vullen er het hele huis mee. Vervolgens laat je het licht over de hele stad schijnen, het land, de wereld, en alle wezens die er zijn zodat alles en iedereen deel van het geluk en de vreugde uitmaakt.
We blijven nog een poosje in deze mooie toestand, waarin we ons met iedereen en alles verbonden voelen. Dan voelen we weer onze adem, onze rechte rug, en dan horen we het signaal dat de meditatie beeindigt.

Je kunt deze meditatie met de iets oudere kinderen voorbespreken. Met de iets jongere en onrustigere kinderen is het aan te bevelen, dat een volwassene hen leidt en in woorden elke stap vertelt.
Site logo