Voor kinderen is het vaak erg gewoon, dat ze dieren lief vinden. Veel kinderen willen graag een huisdier, waar ze voor mogen zorgen. Als jullie een hond hebben thuis, dan weet je hoe trouw een hond is. Of als jullie een kat hebben, dan ken je dat gevoel wanneer een kat spinnend op je schoot ligt, en je laat zien hoe fijn ze zich voelt bij je. Dieren hebben net als mensen gevoelens. Ze kennen angst als ze aich bedreigd voelen, zijn blij als ze een vriendje vinden, en voelen zich gelukkkig als ze zich door hun baasje goed behandeld voelen. Natuurlijk kunnen ze ook verdrietig zijn, als er iets ergs met ze gebeurt.

Boeddha heeft uitgelegd, dat angst een van de meest voorkomende gevoelens is in het dierenrijk. Als je er over nadenkt, hoe wild veel dieren leven, dan snap je dat als snel: grotere en sterkere dieren eten de kleinere en zwakkere dieren op. Insecten kunnen vertrapt worden, vogels kunnen in de winter doodvriezen, vissen kunnen in netten worden gevangen. Ik weet zeker dat je nog wel wat voorbeelden kunt bedenken, hoe dieren de hele tijd in gevaar leven en bang zullen zijn.

blacky
Dieren hebben ook een geest, waarmee ze over dingen kunnen nadenken en dingen kunnen begrijpen. Jammer genoeg zijn ze zo met hun angst bezig, dat ze de hele tijd alleen maar kunnen denken waar en hoe ze zich het best kunnen verstoppen, hoe ze aan hun volgende maaltje kunnen komen, of hoe ze hun jongen het beste kunnen beschermen. Ze hebben bijna geen tijd, over andere dingen na te denken. Dieren zijn daar zo aan gewend, dat denken voor hun betekent: hoe bescherm ik mezelf en hoe krijg ik te eten. en ze hebben eigenlijk nooit geleerd over andere dingen na te denken. Als ze goed verzorgd worden en beschermd zijn als huisdier, dan slapen ze beter.
Toch komen ze niet op het idee, dat ze dan met hun verstand iets anders kunnen doen.

Als je het zo bekijkt, gaat het met ons mensen toch een stuk beter? Wij weten, dat je niet alleen moet eten, slapen en goed op moet passen, maar ook over belangrijke dingen kunt nadenken. Zo kun je bijvoorbeeld denken: waarom ben ik hier op de wereld? Of: waarom is er een dag en een nacht? Of bijvoorbeeld: waarom zijn er verschillende soorten dieren en waarom zijn er eigenlijk mensen?

Dieren en Boeddhisme
Omdat dieren net als mensen gevoel hebben, moeten we proberen dieren te helpen. We kunnen helpen, om te voorkomen dat zeldzame dieren niet verdwijnen, bijvoorbeeld omdat ze gejaagd worden voor hun huid.

Of we kunnen op school over bedreigde diersoorten praten, zodat alle andere kinderen ook leren hoe weinig er van sommige diersoorten nog maar zijn. Je kunt met je ouders er over praten, hoe verschrikkelijk het ies dat er op olifanten wordt gejaagd, alleen maar voor hun ivoren tanden.

Natuurlijk kun je ook zelf oppassen, nooit dieren te doden. Zelfs de kleine dieren, zoals de mieren, muggen, kevers en wormen zoeken geluk en willen geen pijn hebben, net zoals wij.

Het is iets goeds wanneer we leven van dieren sparen of zelfs redden. In plaats van een vlieg dood te meppen, kunnen we de vlieg ook met een blad papier voorzichtig uit het raam duwen.
Site logo